Kobalamin (B12)

329 kr

Kobalamin (B12)

Kobalamin, även känt som vitamin B12, är ett viktigt vitamin som är nödvändigt för blodbildning, nervfunktion och DNA-syntes. En kobalamin-analys mäter mängden vitamin B12 i blodet och används för att diagnostisera och övervaka tillstånd som B12-brist, som kan leda till anemi och neurologiska problem. Höga eller låga värden kan indikera olika hälsoproblem, medan normala värden är viktiga för att upprätthålla god hälsa och optimal kroppsfunktion.

Vad är Kobalamin?

Kobalamin är ett vattenlösligt vitamin som spelar en central roll i många kroppsfunktioner. Det finns naturligt i animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter. Kobalamin är nödvändigt för produktionen av röda blodkroppar, upprätthållandet av nervsystemets funktion och syntesen av DNA.

Funktioner av Kobalamin:

Användningsområden för Kobalamin-analys:

Betydelsen av Kobalamin-värden

Kobalamin-värdena i blodet kan variera beroende på kost, absorption och individuella faktorer. Värdena kategoriseras generellt som höga, låga eller normala.

Höga Kobalamin-värden

Höga kobalamin-värden är ovanliga men kan indikera följande tillstånd:

Låga Kobalamin-värden

Låga kobalamin-värden kan indikera följande tillstånd:

Normala Kobalamin-värden

Normala kobalamin-värden varierar beroende på ålder och laboratoriestandarder, men generellt anses följande nivåer vara hälsosamma:

Normala värden tyder på att kroppen har tillräckligt med vitamin B12 för att upprätthålla normal blodbildning, nervfunktion och DNA-syntes.