Östradiol

599 kr

Östradiol

Östradiol, den mest potenta formen av östrogen hos kvinnor, är avgörande för reproduktiv hälsa och en rad andra kroppsfunktioner. En östradiolanalys ger värdefull information om hormonbalansen, vilket är avgörande för kvinnor i alla åldrar, såväl som för män. Ökad eller minskad produktion av östradiol kan indikera olika medicinska tillstånd som kan påverka allt från fertilitet till benhälsa.

Vad är Östradiol?

Östradiol är ett steroidhormon som framför allt produceras i äggstockarna hos kvinnor och i mindre mängder av testiklarna hos män, samt av binjurebarken i båda könen. Hormonet är avgörande för utvecklingen av kvinnliga könsorgan och sekundära könsegenskaper, reglering av menstruationscykeln och reproduktionsprocessen. Det påverkar också många andra organ, inklusive ben och hjärna.

Normala, låga och höga värden

Normala värden: Normala östradiolnivåer varierar beroende på kön, ålder och kvinnors menstruationscykel eller menopausstatus. För kvinnor i fertil ålder varierar de normala värdena mellan cirka 30 till 400 pg/mL, beroende på menstruationscykelns fas. För postmenopausala kvinnor ska värdena vara betydligt lägre, oftast under 20 pg/mL. Hos män är normala värden vanligtvis mellan 10 och 50 pg/mL.

Låga värden: Låga nivåer av östradiol kan leda till olika symtom och hälsoproblem. Hos kvinnor kan detta inkludera oregelbundna menstruationer, minskad fertilitet och tidiga tecken på osteoporos. Symtom på lågt östradiol hos män inkluderar minskad libido och potentiella problem med benmineraltäthet. Låga östradiolvärden kan bero på hypogonadism, hypopituitarism eller genetiska störningar.

Höga värden: Höga östradiolnivåer kan också vara problematiska. Hos kvinnor kan detta indikera tillstånd som östrogendominans, vilket kan leda till symtom som viktuppgång, humörsvängningar, och oregelbunden menstruation. För höga nivåer kan även vara ett tecken på tumörer som producerar östrogen. Hos män kan högt östradiol orsaka gynekomasti och emotionell labilitet.

Östradiolanalys är ett viktigt verktyg för att förstå hormonstatus hos både män och kvinnor. För kvinnor är det särskilt viktigt att övervaka östradiolnivåer för att hantera reproduktiva hälsoproblem och övergångsåldern effektivt. Hos män är det lika viktigt att upprätthålla en balanserad östradiolnivå för att undvika hälsorisker. Regelbundna hormontester och lämplig medicinsk rådgivning kan hjälpa till att identifiera och hantera eventuella obalanser effektivt.