Prolaktin

399 kr

Prolaktin

Prolaktin är ett hormon som produceras av hypofysen och har en central roll i att reglera mjölkproduktion hos ammande kvinnor. En prolaktinanalys mäter nivåerna av detta hormon i blodet och används för att diagnostisera olika tillstånd som kan påverka hormonbalansen, inklusive prolaktinom (en typ av hypofystumör), hypotyreos och polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Höga eller låga prolaktinnivåer kan indikera olika medicinska tillstånd, medan normala värden är viktiga för att säkerställa kroppens hormonella balans.

Vad är Prolaktin?

Prolaktin är ett hormon som produceras av adenohypofysen (framloben av hypofysen). Det är mest känt för sin roll i att initiera och upprätthålla mjölkproduktion efter förlossningen. Förutom dess funktioner i reproduktionssystemet har prolaktin också andra biologiska roller, inklusive påverkan på immunsystemet och beteende.

Funktioner av Prolaktin:

Användningsområden för Prolaktinanalys:

Betydelsen av Prolaktinvärden

Prolaktinvärdena i blodet kan variera beroende på tid på dagen, graviditet, amning och andra faktorer. Värdena kategoriseras generellt som höga, låga eller normala.

Höga Prolaktinvärden

När prolaktinvärdena är förhöjda (hyperprolaktinemi), kan det indikera följande tillstånd:

Låga Prolaktinvärden

Låga prolaktinvärden är ovanliga men kan förekomma och indikera följande tillstånd:

Normala Prolaktinvärden

Normala prolaktinvärden varierar beroende på kön, graviditet och amning:

Normala värden tyder på att kroppens hormonbalans fungerar korrekt och att det inte finns några pågående problem med prolaktinproduktionen.