T4, fritt

279 kr

Sköldkörtelprov

395 kr

T4, fritt

T4, eller tyroxin, är ett av de huvudsakliga hormonerna som produceras av sköldkörteln. Det spelar en avgörande roll i kroppens ämnesomsättning och energiproduktion. En T4-analys mäter mängden tyroxin i blodet och används för att diagnostisera och övervaka sköldkörtelrelaterade sjukdomar som hypotyreos och hypertyreos. Höga eller låga värden kan indikera olika problem med sköldkörteln, medan normala värden är viktiga för att upprätthålla en väl fungerande metabolism och kroppshälsa.

Vad är T4?

T4, eller tyroxin, är ett sköldkörtelhormon som produceras av sköldkörteln. Det finns i två former i blodet: fritt T4 (FT4) och totalt T4 (TT4). Totalt T4 inkluderar både bundet och obundet (fritt) T4, medan fritt T4 endast representerar den aktiva formen som inte är bunden till proteiner i blodet. T4 omvandlas till det mer aktiva hormonet T3 (trijodtyronin) i kroppens vävnader och påverkar nästan alla fysiologiska processer, inklusive metabolism, tillväxt och utveckling.

Funktioner av T4:

Användningsområden för T4-analys:

Betydelsen av T4-värden

T4-värdena i blodet kan variera beroende på ålder, kön och individuella faktorer. Värdena kategoriseras generellt som höga, låga eller normala.

Höga T4-värden

När T4-värdena är förhöjda, kan det indikera följande tillstånd:

Låga T4-värden

När T4-värdena är låga, kan det indikera följande tillstånd:

Normala T4-värden

Normala T4-värden varierar beroende på laboratoriereferensvärden, men generellt anses följande nivåer vara hälsosamma:

Normala värden tyder på att sköldkörteln och hypofysen fungerar korrekt och att kroppens ämnesomsättning är i balans.