Triglycerider

179 kr

Hjärt & Kärlprov

399 kr

Triglycerider

Triglycerider är en typ av fett (lipid) som finns i blodet och lagras i fettvävnad. En triglyceridanalys mäter mängden triglycerider i blodet och används för att bedöma risken för hjärt-kärlsjukdomar. Höga triglyceridnivåer kan öka risken för hjärtsjukdomar och pankreatit, medan normala nivåer är ett tecken på god hälsa. Låga nivåer kan ibland indikera underliggande hälsoproblem.

Vad är Triglycerider?

Triglycerider är fetter som kommer från maten vi äter och också produceras av kroppen. När vi äter, omvandlas kalorier som inte omedelbart används till energi till triglycerider och lagras i fettceller. Hormoner frigör senare triglycerider för energi mellan måltiderna.

Funktioner av Triglycerider:

Användningsområden för Triglyceridanalys:

Betydelsen av Triglyceridvärden

Triglyceridvärdena i blodet kan variera beroende på kost, livsstil och genetiska faktorer. Värdena kategoriseras generellt som höga, låga eller normala.

Höga Triglyceridvärden

När triglyceridnivåerna är förhöjda (hypertriglyceridemi), kan det indikera följande tillstånd:

Låga Triglyceridvärden

När triglyceridnivåerna är låga, kan det indikera följande tillstånd:

Normala Triglyceridvärden

Normala triglyceridvärden varierar något beroende på ålder och kön, men generellt anses följande nivåer vara hälsosamma:

Normala värden indikerar en lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar och är ett tecken på god hälsa och balanserad lipidprofil.