TSH

249 kr

Sköldkörtelprov

395 kr

TSH

TSH, eller tyreoideastimulerande hormon, är ett hormon som produceras av hypofysen och spelar en central roll i regleringen av sköldkörtelns funktion. En TSH-analys mäter mängden TSH i blodet och används för att diagnostisera och övervaka sköldkörtelrelaterade sjukdomar som hypotyreos och hypertyreos. Höga eller låga värden kan indikera olika problem med sköldkörteln, medan normala värden är viktiga för att upprätthålla en väl fungerande metabolism och kroppshälsa.

Vad är TSH?

TSH är ett hormon som produceras av hypofysen, en liten körtel belägen vid hjärnans bas. TSH styr sköldkörteln genom att stimulera produktionen och frisättningen av sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). Dessa hormoner är avgörande för kroppens ämnesomsättning, tillväxt och utveckling.

Funktioner av TSH:

Användningsområden för TSH-analys:

Betydelsen av TSH-värden

TSH-värdena i blodet kan variera beroende på ålder, kön och individuella faktorer. Värdena kategoriseras generellt som höga, låga eller normala.

Höga TSH-värden

När TSH-värdena är förhöjda, kan det indikera följande tillstånd:

Låga TSH-värden

När TSH-värdena är låga, kan det indikera följande tillstånd:

Normala TSH-värden

Normala TSH-värden varierar beroende på ålder och laboratoriestandarder, men generellt anses följande nivåer vara hälsosamma:

Normala värden tyder på att sköldkörteln och hypofysen fungerar korrekt och att kroppens ämnesomsättning är i balans.